Boşanma Davasında Doğru Bilinen Yanlışılar

Boşanma Davası Sürecinde Doğru Bilinen Yanlışlar

Boşanma davası süresince komşu, arkadaş ve daha birçok kişi fikir yürütmeyi ve duyumlarını paylaşmayı sever. Ancak alanında uzman olmayan bu kişilerin yalan yanlış söylediği şeylerin çoğu yanlış bilgilerdir, boşanma sürecindeki kişiyi strese sokar ve yanlış yönlendirir. Boşanma sürecinin yıpratıcı geçmemesi için bu süreci ve sürecin detaylarını olabildiğince az kişiyle paylaşmak gerektiği kanısındayız. Alanında uzman kişilerle takip edilmesi gereken bir süreçtir. Halk arasında boşanma davalarıyla ilgili doğru bilinen yanlışlardan bazıları kısaca şu şeklidedir;

Yanlış: Davayı karşı tarafın açmasını beklemek,

Davayı kazanmada davanın kimin tarafından açıldığının hiçbir önemi yoktur. Dava sonucu dava sürecinde ortaya konulan iddialar, iddiaların ispatı etrafında şekillenmektedir.

Yanlış: Tarafların anne,baba ve kardeşleri tanık olamaz, tanıklığı geçerli sayılmaz,

Bir başka yanlış bilinen konu ise ailenin tanıklık edemeyeceğidir. Aksine evlilik gibi özel bir konuda evlilikte yaşanan problemlere olsa olsa birinci derecede yakınlar yakından tanıklık eder. Kimi zaman tarafların yakın arkadaşları, iş arkadaşları, evde çalışan bakıcılar, taraflardan birinin doktoru vb gibi kişiler de tanık olmaktadır olaylara.

Yanlış: 18 yaşından küçükler tanık olamaz,

18 yaşından küçükler de tanık olduğu olaylar hakkında boşanma davasında tanıklık yapabilir. Buna bir engel yoktur.

Yanlış: Erkekler nafaka alamaz,

Nafaka cinsiyete bağlı değil, tarafların ekonomik durumuna bağlıdır. Toplumda genel olarak erkeklerin çalışma oranı kadınların çalışma oranından yüksek olduğu için buna paralel olarak ekonomik anlamda avantajlı taraf da erkek olmaktadır. Bu nedenle erkeğin kadına nafaka vermesi daha yaygındır. Ancak kadının ekonomik olarak erkekten güçlü olduğu durumlarda kadının erkeğe nafaka verdiği de olmaktadır.

Yanlış: Davayı kadın açarsa nafaka isteyemez,

Nafaka isterken davayı kimin açtığının bir önemi yoktur. Her iki taraf da isteyebilir.

Yanlış: Çocuklar her zaman annenin velayetine bırakılır,

Küçük yaşta bakıma muhtaç 0-3 yaş grubu çocuklar haricinde velayetin erkeğe bırakıldığı durumlar da olmaktadır.

Yanlış: Mahkeme telefon konuşmalarını bulabilir,

Kimi zaman taraflar içerisinde bulunduğu stresli durumun etkisiyle telefon konuşmalarının mahkeme tarafından edinilebileceği, mahkemenin telefon konuşmalarını dinletebileceği gibi düşüncelere kapılabilir. Bu düşünceler tamamen yersizdir. Mahkeme konuşama içeriğine erişemez. Yalnızca hangi numarayla saat kaçta kaç dakika konuşulduğu tespit edilebilir. Ancak bu tespit de geriye dönük  (10 yıl gibi) uzun yıllar için yapılamaz. Zaten bu kadar eski olayların dava için bir önemi de olmayacaktır.

Yanlış: Mahkeme mesaj (Sms) içeriklerini bulabilir,

Mahkemeler sms içeriklerini bulamaz. Tıpkı konuşma içeriklerinde olduğu gibi yalnızca mesajlaşılan tarafın numarası, mesajlaşma saati gibi bilgilere ulaşılabilir.

Yanlış: Mahkeme, Whatsapp, Instagram, yazışmalarını bulabilir,

Hayır mahkeme Whatsapp, Instagram gibi platformlardan yapılan konuşmalara ait kayıtları getirtemez. Ancak siz ekran görüntüsü alırsanız ya da konuşmaları dışa aktararak yedeklerseniz mahkemeye sunabilirsiniz.


DİKKAT!

Web sitesindeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Bersu KILIÇ KOPAN'a aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitedeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.