Boşanma Davasında Tanıklık Süreci

BOŞANMA DAVASINDA TANIKLIK


Boşanma davasında tanıklık edecek kişiler için adliye ortamı genellikle sıradışı ve yabancı bir yerdir.  Özellikle ilk kez tanıklık edecek kişiler sürecin nasıl işleyeceğini bilmiyor olmanın gerginliği altında olabilir. Tanıklık edecek kişilere süreci anlatmak amacıyla bu yazı kaleme alınmıştır.


  • Duruşma saatinde tanıklık edeceğiniz Mahkemenin duruşma salonu önünde hazır olmanız gerekmektedir.

  • Kimliğinizi mübaşire veyahut katibe vermek üzere hazırlamanız gerekmektedir.

  • Duruşma düzeninin bozulup dikkatlerin dağılmaması adına telefonunuzun sesini kısmanız gerekmektedir.

  • Duruşma salonunda hakimin karşısına denk gelecek şekilde ayakta duracaksınız. Hakim taraflar ile yakınlık durumunuzu sorabilir. (Örneğin ...'nın annesi, ..'nın kardeşi,.....'nın komşusu,....'nın iş arkadaşı şeklinde) 

  • Tanıklıktan çekinme hakkı olan bir yakınlık derecesindeyseniz tanıklıktan çekinmek isteyip istemediğiniz, tanıklık edip etmeyeceğiniz sorulacaktır.

  • Tanıklık edeceğiniz hususu da netleştikten sonra yemin edilmesi için duruşma salonundaki herkes ayağa kalkacak ve  hakim tarafından "Tanık sıfatıyla sorulacak sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şey saklamayacağınıza namusunuz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerler üzerine yemin ediyor musunuz?" sorusu sorulacaktır.  Yemin kısmı tamamlandıktan sonra tanıklık edilecek hususların hakim tarafından dinlenilecektir.

  • Tanıklık edeceğiniz tüm olayları salonda yalnızca ve yalnızca hakime bakarak anlatın. Taraf avukatları kanunen tanığa soru sorabilir. Sorulan soruları yanlış anlamayın altında kişisel anlamlar aramayın.Size sorulan soruya karşı soru sormayın ya da münakaşaya girmeyin. Yalnızca cevap verin avukatların sorularına karşı da yalnızca hakime bakarak cevap verin. Hatırlamadığınız bilmediğiniz konularda hatırlamadığınızı veya bilmediğinizi dile getirebilirsiniz.

  • Tanıklık yalnız bir kez yapılacak olduğundan kafanızı toparlayarak kendinizi güzel ifade edebilmeniz önem arz etmektedir. Duyulabilecek bir ses tonunda tane tane ve olayları yorumlamadan yalnızca gördüklerinizi anlatınız. 

  • Tanıklık ettiğiniz için tanıklık ücreti isteyip istemediğiniz sorulacaktır. "Ücret MADDE 3 - (1) Tanığa, tanıklık nedeniyle kaybettiği zamanla orantılı olarak 25,00 ilâ 50,00 TL arasında ücret ödenir." ( HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU TANIK ÜCRET TARİFESİ 2 Ekim 2021 tarihli 31616 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.) Tanıklık ücreti istemeniz halinde mahkemeye iban numaranızı bildirmeniz gerekmektedir.

  • Tanıklık ettikten sonra duruşma bitene kadar duruşma salonun önünden veyahut salonda bekletilirseniz salondan ayrılmayınız. Duruşma sonunda duruşma tutanağına imza atmanız istenecektir.

  • Bütün bu aşamalar ortalama olarak her mahkemede aynı şekilde seyretmektedir. Ancak uygulama esnasında ufak tefek farklılıklar olabilir. (Örneğin hakim tanıklık ücreti isteyip istemediğiniz başta da sorabilir, anlattıklarınızı anlatıp bitirdikten sonra da sorabilir.) 


Yukarıda usulen tanıklık sürecinin nasıl olacağı anlatıldı. Şimdi de boşanmaya konu olaylar hakkında anlatılacaklar konusunda bilgi verelim. Boşanmada tanıkların anlattıkları  önem arz etmektedir. Fakat bu evlilik birliği içerisinde olan her olayın anlatılması gerektiği anlamına gelmez. Mahkemeye iç dökmeye değil (özellikle tarafların anne ve babaları yapmaktadır.), gördüklerinizi, boşanmaya sebep olan olayları anlatmaya geldiniz. 30 yıllık evlilikte olan her olayı anlatmaya çalışmak mahkemeyi bıktırır, hakimin sert tepkisiyle karşılaşabilirsiniz ve dava açısından hiçbir önemi yoktur. Aile Mahkemesi önünde tanıklık ederken anlatmanıza gerek olmayan haller şu şekildedir;


  • Tanıkların taraflardan yada üçüncü şahıslardan duyum olarak aktardıkları beyanlar (...mış,...muş)

  • Evliliğin devam etmesi ile affedilen yada hoşgörü ile karşılanan olaylara ilişkin beyanlar

  • Dava tarihinden sonra gerçekleşen olaylar hakkındaki beyanlar,

  • Dava dilekçesinde ve süresinde verilen cevap dilekçesi, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçesinde dayanılmayan maddi vakıalara ilişkin beyanlar,



için kusur belirlemesinde itibar edilmeyeceğinden mahkeme önünde anlatmanın da bir faydası yoktur.


Anlatacaklarımı kağıda yazıp okuyabilir miyim?


Bu hoş karşılanan bir durum değildir.  Anlatacaklarınızın lehine tanıklık edeceğiniz kişi tarafından hazırlandığı ve öğretildiği izlenimi yaratabilir. Ayrıca kağıdı ezberlemek ve şiir okurcasına anlatmak da iyi bir izlenim bırakmamaktadır.


İlgili bir diğer yazı;



DİKKAT!

Web sitesindeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Bersu KILIÇ KOPAN'a aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitedeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.