Mal Rejiminin Tasfiyesi

MAL REJİMİNİN TASFİYESİ

 

  • Eşimle boşanma sürecindeyiz. Evliyken aldığımız tüm mallar yarı yarıya mı paylaşılır?

Hayır. Malların alınış biçimlerine göre eşlerin alacağı pay değişiklik gösterebilir. Örnek vermek gerekirse ev alınırken düğünde takılan ziynet eşyaları kullanılmış olabilir, bir eşin ailesi destek olmuş olabilir, miras kalan bir paranın kullanılması söz konusu, bir eşin evlenmeden önce yapmış olduğu birikim kullanılmış olabilir. Bu tarz durumların olması halinde bunlar da paylaşımda dikkate alınmaktadır. Yani her evlilikte tüm mallar yarı yarıya paylaşılır demek doğru olmayacaktır, malların alınış biçimi de önem arz etmektedir. Ayrıca bu davalarda bu mallara karşılık gelen para paylaşılmaktadır. Malların paylaşılması detaylı bir konu olduğundan bu konuda uzman bir kişiden destek alınması mal varlığı üzerinden kayba uğramamak adına gereklidir.

 

  • Kişisel mal nedir?

  1. Kişinin evlenmeden önce aldığı evi, arabası, birikimi vb kendi edinimleri kişisel malıdır.
  2. Kişinin tokası, çantası, erkeğin kravatı, takımı yani kendi kullanımındaki kendine özgü malları kişisel malıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. (Eşim araba kullanmıyor, araç aldık ama araç benim, bu durumda kişisel malım sayılır mı? Hayır. Sayılmaz.) (Doktorum, diş hekimiyim muayenehanemdeki eşyalar kişisel malım olmaz mı? Olmaz.)
  3. Miras kaldı, eşim bana kalan mirastan pay alabilir mi? Hayır alamaz mirastan gelen edinimler kişisel maldır.
  4. Bağış yoluyla gelen edinimler kişisel maldır.

  • Bir malı sözleşme yaparak kişisel malım haline getirebilir miyim?

 

Evet. Getirilebilir. Sözleşmeden kaynaklı olarak bir malı kişisel mal haline getirmenin ilk kuralı eşler arasında noter huzurunda bir sözleşme yapmaktadır. TMK md 221 bu durumu şu şekilde düzenlemiştir;

"Sözleşmeye göre

Madde 221- Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle, bir mesleğin icrası veya işletmenin faaliyeti sebebiyle doğan edinilmiş mallara dahil olması gereken malvarlığı değerlerinin kişisel mal sayılacağını kabul edebilirler.

Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kişisel malların gelirlerinin edinilmiş mallara dahil olmayacağını da kararlaştırabilirler."

  • Paylaşılırken malların hangi değeri esas alınır?

TMK 235. Maddeye göre mal rejiminin son erdiği sırada mevcut olan edinilmiş mallar, tasfiye anındaki değeriyle hesaba katılırlar. Burada tasfiye anından kastedilen mal rejimi davasının karar anına en yakın zamandaki o malın güncel değeridir.

Mal rejiminin sona erdiren haller ise ;

  1. Ölüm
  2. Evliliğin İptali Davası
  3. Boşanma
  4. Olağanüstü Mal Rejimine Geçiş Davası

olabilir.

 

Yine bir örnek vermek gerekirse; 2010 yılında açılan bir boşanma davası 2013 yılında biterek kesinleşirse mal rejimi boşanma davasının açıldığı 2010 yılında kesilmiş olacaktır. 2010 yılında eşlerden birinin inşaat halinde bir evi varsa ve 2015 yılında mal rejimi davası hala sürüyor, bu evin değerinin tespit edilmesi gerekiyorsa bitmiş evin değerinin değil, 2010 yılında inşaat halindeki dairenin güncel değerinin alınması gerekmektedir.

 

 

 

DİKKAT!

Web sitesindeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Bersu KILIÇ KOPAN'a aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitedeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.