Ülkelerarası Evlat Edinme

DEPREMZEDE ÇOCUKLARIN YURTDIŞINDAKİ YAKINLARI TARAFINDAN EVLAT EDİNİLMESİ (ÜLKELERARASI EVLAT EDİNME)

Ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketinde birçok can kaybı olmuştur.  Bu depremde hem annesini hem de babasını kaybeden çocukları yanlarına almak isteyen yurtdışındaki yakınları çocukların yurtdışında hukuki engellere takılmadan yanlarında kalabilmesi için evlat edinme yolunu düşünmeye başlamıştır. Evlat edinme detaylı ve uzun bir süreç olmakla birlikte hukuken de ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Depremzede çocukların evlat edinilmesinde ayrı bir süreç olmayıp standart süreç izlenmektedir. Ancak evlat edinen ailenin çocukla kan bağı taşımasının sürece olumlu yansıyacağı ve deprem gerçeğinin de sürecin değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulacağı kanaatindeyiz. Özellikle Almanya'da yaşayan depremde yakınlarını kaybeden Türk aileler yeğenlerini yanlarına almak için bu yolu araştırmaya başlamıştır. Aileler süreci kendileri yürütmeyi tercih edebileceği gibi, sürekli olarak ülkelerarası seyahat gerçekleştirmenin mümkün olmaması sebebiyle Türkiye'den yapılacak işlemlerin takibinin sağlanması adına bir avukatla yürütmek de tercih edilmektedir.

Ülkelerarası evlât edinme işlemleri "Merkezi Makam" yetkisi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile Yanında Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülür. (Lahey Ülkelerarası Evlat Edinme Sözleşmesi gereği ülkelerarası evlat edinme işlemlerini yürütmekten sorumlu tek yetkili merkezi makam olarak) Ülkelerarası kapsamda yer alan dosyalar Lahey Ülkelerarası Evlat Edinme Sözleşmesi gereği değerlendirilmektedir. Sözleşme gereği küçük ancak kendi ülkesinde evlat edindirilemediği takdirde ülkelerarası bir evlat edinme söz konusu olabilmektedir. Yani ülkelerarası evlat edinme ülkeiçi evlat edinmeye göre daha detaylı ve sıkı takip gerektiren titiz yürütülmesi gereken bir süreçtir.

Yerleşim yeri yurt dışında olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile yabancı ülke vatandaşları, kabul eden Devletin merkezi makamına örneğin Almanya'da yaşayan Türk aileler Almanya'da yapacakları bir başvuruyla süreci başlatmaktadır. Başvuru yapacak ailelerin tarafımıza ulaşması halinde bulundukları ülkede başvuru yapabilecekleri merkez bilgileri kendileriyle paylaşılmaktadır. Detaylı bilgi için tarafımıza 0312 417 56 94 ya da 0532 568 97 43 numarasından ulaşabilirsiniz. Depremzede çocuklara koruyucu aile olmak ve vasi olarak atanmak için diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Evlat Edinme Şartlarının Ülkelerarası Evlat Edinmede De Sağlanması Gerekmektedir (Yaş farkı en az 18 olmalıdır, Evlat edinenin bir yıl süreyle küçüğe bakmış olması gerekir, evli olmayan kişi 30 yaşını doldurmuş olmalıdır, evli kişiler hem 30 yaşını doldurmuş hem de en az 5 yıldır evli olmalıdır, evlat edinilenin rızası olmalıdır, varsa anne/babanın rızası ya da vesayet makamını onayı olmalıdır.)

 

DİKKAT!

Web sitesindeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Bersu KILIÇ KOPAN'a aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitedeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.